zondag 28 augustus 2011

Branding kajakken Hoek van Holland


De agenda was deze zondag nog leeg en de kinderen willen graag nog een keer gaan golf surfen. De vorige keer was Tjerk namelijk op kamp en hij wil het ook. Dit gaf mij de gelegenheid om het branding kajakken uit te proberen.

Zoals de hele zomer zat het weer niet mee, regenbuien en windkracht 5. Er stond dus een stevige branding met brekers tot 1,5 m. hoog. Toch maar de stoute schoenen aangetrokken en een brandingkajak gehuurd. Zittend op het strand ziet de zee er wild uit met hoge golven die zowel verder op zee als dicht bij het strand breken. Met enigszins knikkende knieën kies ik het wilde sop.

De eerste brekers gaan goed, maar dan worden ze steeds hoger. Links en rechts zie ik de kanoërs op de sit on tops van hun kajak worden gespoeld, maar met veel lage steunen weet ik overeind te blijven. Op een rustiger plekje in de branding de kajak gekeerd en klaar voor de eerste surf. Wat draait zo'n korte kajak makkelijk. Met twee boogslagen lig je in de goede richting. Het lukt zowaar op de eerste golf een kort stukje te surfen.

Het volgende uur weet ik een paar leuke stukjes te surfen en soms is de zee zo wild dat ik er voor kies om met de neus in de golven op één plek te wachten totdat de golven weer een beetje lager worden. Een keer lukt dit niet en word ik door een hoge golf in een achterwaartse surf meegenomen. Met hoge en lage steunen houd ik dit even vol, maar dan word ik onverbiddelijk omgegooid. Gelukkig bleef het aantal keren dat ik onderwater moest uitstappen tot een paar keer beperkt.

Tussendoor nog een paar keer bij de kinderen gaan kijken, het lukt hen om te gaan staan, maar de zee is zo ruw dat zij de meeste tijd alle kanten worden opgegooid. Al met al is het een leuk middagje geweest. Brandingkajakken is leuk om te doen, maar om het goed te leren is een wat rustiger zee aan te bevelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hallo,

Bedankt voor je reactie! In principe staat je reactie snel op het blog van Never Dry. Mocht de redactie aan het peddelen zijn, kan het iets langer duren.

Mocht je reactie onzinnig, dan wel kwetsend of racistisch zijn, dan heeft de redactie het volste recht om je reactie te niet te publiceren.

Met vriendelijke groet,


De redactie